Documentaires

Unieke Filmbeelden van het Kennemerbataljon in
Noordwijkerhout en Haarlem – November 1945.
Filmbeelden:
– Afscheidsparade Kennemerbataljon in Haarlem – 22-11-1945

– Slideshow foto’s opleidingsperiode Kennemerbataljon in Noordwijkerhout
– Beëdiging van Officieren Kennemerbataljon Noordwijkerhout – 28-11-1945
Dit fimpje kan op aanvraag toegestuurd worden via “WETRANSFER”
– Benader ons hiervoor via de “Contact” pagina
Herinneringen aan Nederland
De Blinde Kaart – Dekolonisatie-1945-1962 – deel 1
Een documentaire van Henk Hofland en Hans Keller over het moeizame proces waarin Nederland eerst Nederlands-Indië en later Nieuw-Guinea kwijtraakte.
OVW’er
Piet Koekebakker van het Kennemerbataljon is een aantal malen aan het woord in dit deel van de documentaire.
Herinneringen aan Nederland
De Blinde Kaart – Dekolonisatie-1945-1962 – deel 2
Een documentaire van Henk Hofland en Hans Keller over het moeizame proces waarin Nederland eerst Nederlands-Indië en later Nieuw-Guinea kwijtraakte.
OVW’er Piet Koekebakker van het Kennemerbataljon is een aantal malen aan het woord in dit deel van de documentaire.
Door Soldatenogen Nederlandse militairen in Indonesië 1945-1950
Oorlog in Indië – Deel 1 Vrijwillig voor het Vaderland
Oorlog in Indië – Deel 3 Archief van Tranen
Indonesian War of Independence 1945-1949 Bersiap period – Battle of Surabaya – Dutch Military Interventions – Diplomacy – Warrcrimes
Een mooi woord voor oorlog Programma over de politionele acties, die zeventig jaar geleden begonnen om het Nederlandse gezag in toenmalig Nederlandsch-Indië te herstellen.
Met o.a. gesprekken en beelden van de herdenking.
Celebes – deel 1 Zestig jaar geleden trokken, onder leiding van kapitein Westerling, onze speciale troepen over het Indonesische eiland Celebes om orde en rust te herstellen. Dat ging met harde hand, sommigen spraken van oorlogsmisdaden. In Andere Tijden komen, voor het eerst, drie betrokken soldaten aan het woord.
Celebes – deel 2 De commando’s van Westerlings Speciale Troepen moesten, zestig jaar geleden, het opstandige Zuid-Celebes zuiveren van criminele elementen.
In het begin was er nog sprake van enig systeem, maar na een paar weken ontaardden hun acties in een orgie van geweld.
Het optimisme van Generaal Spoor Simon Spoor, intelligent en vol charisma, de jongste legercommandant die Nederland ooit kende. Hij leek in Indië een glanzende toekomst te hebben. Maar hij liep vast in het moeras van de koloniale oorlog en stierf in mei 1949 in het harnas, 47 jaar oud.
Linggadjati Linggadjati, een magische naam uit een ver verleden. In dit Javaanse bergdorp kwamen Nederland en Indonesië zestig jaar geleden tot elkaar, in een laatste oprisping van vredeswil. Een half jaar later was die voorbij en brak de oorlog uit. Linggadjati, dorp van de vrede.
De Excessennota Terugblik op de Excessennota die in juni 1969 werd gepresenteerd. In opdracht van de regering werd er toen archiefonderzoek gedaan naar de oorlogsmisdaden die waren begaan door Nederlandse militairen in Indonesië in de jaren 1946-1950. Directe aanleiding voor het onderzoek was een interview in de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws met dr. J. Hueting. Het interview veroorzaakte een enorme commotie en bracht het nationale trauma van de koloniale oorlog aan de oppervlakte.
Drees en Indonesië Meer dan 100.000 soldaten stuurde de Nederlandse regering, direct na de oorlog, naar Indonesië. Het doel? De revolutie van de Indonesische revolutionairen in de kiem te smoren. Maar… kan een leger wat bereiken als het door de bevolking ter plaatse als bezetter wordt gezien?
Tuan Papa (Meneer Papa) Een documentaire over onze verzwegen koloniale geschiedenis waarin verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1950 achtergelaten kinderen in voormalig Nederlands-Indië zijn vastgelegd.
Onverwerkte oorlog in Indonesië Uitzending over het rumoer van de afgelopen decennia op een rij en de worsteling van historici met de gevoeligheden in het onderzoek naar geweld in Indonesië.

Back to top of page

UNDER CONSTRUCTION